ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει τη δική του, μοναδική μουσική!

Στο Εργαστήριο Μουσικής Ατόμων με Δυσκολίες, πραγματοποιούμε συναντήσεις με ανθρώπους με δυσκολίες που διαθέτουν ή θα ήθελαν να αναπτύξουν τις μουσικές τους ικανότητες, όπως:

 

- φωνητικές ικανότητες

- τραγούδι

- εκμάθηση μουσικής

- εκμάθηση μουσικού οργάνου, όπως πιάνο, κιθάρα, ή κρουστά

- σύνθεση μουσικής

- δημιουργία τραγουδιών

 

Η διαδικασία εστιάζει κυρίως στις δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα, με στόχο να εξελιχθεί από το επίπεδο που βρίσκεται!

Στα Εργαστήριά μας παρέχεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας μουσικών συνόλων (group), ομάδων κρουστών, ομάδων φωνητικών συνόλων και η δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων, η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες για όλους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής!

 

Μέσω των group δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μαζί με άλλους ανθρώπους, να επικοινωνήσουν, να αποκτήσουν δεσμούς, να συνεργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν, να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν, να εκφραστούν, να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους! Απευθυνόμαστε σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Υπηρεσίες Επικοινωνία

Παραστάσεις Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας

Συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συνέδρια και συναυλίες:

Η ομάδα κρουστών ‘’Κρουστωδοί'' αποτελείται από 20 άτομα με αναπηρίες όπως αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down και κινητικά προβλήματα, ηλικίας 18 έως 50 χρονών. Δημιουργήθηκε το 2015 στο Κέντρο Αποκατάστασης, Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ ‘’Ο ΣΩΤΗΡ’’ στη Θεσσαλονίκη, με μουσικοθεραπευτή τον κ. Αποστόλη Λάσχο. Τα μέλη της ομάδας για αρκετό διάστημα πριν, συμμετείχαν σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Μουσικοθεραπείας. Στην πορεία οι ξεχωριστές μικρές ομάδες ενώθηκαν σε μια μεγάλη ομάδα κρουστών και ύστερα από πρόταση μέλους της ομάδας, η ομάδα ονομάστηκε ‘’Κρουστωδοί’’. Η διαδικασία περιλαμβάνει μουσικό αυτοσχεδιασμό στον οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη με κρουστά μουσικά όργανα, τη σύνθεση ρυθμικών έργων που προκύπτουν από τους αυτοσχεδιασμούς και από προτάσεις των μελών, τη δημιουργία τραγουδιών με στίχους των μελών, καθώς και την ερμηνεία γνωστών τραγουδιών. Οι δημιουργίες της ομάδας παρουσιάζονται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, σε διεθνή συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες. 

2020 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας 2020, "Make a Melody". Εκδήλωση του Κέντρου ΑμεΑ «Ο ΣΩΤΗΡ» σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.. Καλεσμένη η γνωστή ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου και η επίκουρη καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., Ντόρα Ψαλτοπούλου, μουσικοψυχοθεραπεύτρια PhD, MA-CMT. Υπεύθυνος διοργάνωσης και μουσικοθεραπευτής: Αποστόλης Λάσχος.

2020 12th International Festival of Philharmonic Choirs and Orchestras, Thessaloniki Concert Hall.

2019 Σύμπραξη των «Κρουστωδών» του Κέντρου ΑμεΑ «Ο ΣΩΤΗΡ» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

2017 Συμμετοχή στο 1ο Διήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα Άτομα με Αναπηρία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης.

2016 Συμμετοχή στο συμπόσιο Μουσικοθεραπείας: Expanding M.U.S.I.C. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ.